Hunyadiváros

2009-09-05

80 éves a Gyenes Kertészet!

Szeptember első szombatján 14. alkalommal került sor az Alföldi Faiskolai Napok megrendezésére a Juniperus Parkerdészet Kisfáiban található telephelyén.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelyen házigazdaként Szűcs Dezső, a parkerdészet vezetője üdvözölte a megjelenteket. Külön köszöntötte Ocskay Máriát, a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnökét, a Magyar Szaporítóanyag Termesztők Szövetsége és Terméktanács vezetőségének tagjait, a Magyar Kertészeti Háttéripari Egyesület vezetőségi tagjait és a Kertészeti és Erdészeti Szakképző Intézet munkatársait. A díszvendégek sorában köszöntötte még Dr. Hrotkó Károly professzort, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének vezetőjét, a rendezvényt megnyitó Lévai Pétert, a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Karának dékánját és a kar oktatóit, s végül, de nem utolsó sorban Biza Klárát, a Kertészet és Szőlészet c. szaklap főszerkesztőjét, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnökasszonyát.

Az ünnepi alkalom szép színfoltja volt a neves kecskeméti Gyenes család köszöntése a Gyenes Kertészet megalapításának 80 éves évfordulója alkalmából. A család nevében a Gyenes testvérek legidősebb tagja, Gyenes István vette át Szűcs Dezsőtől, az Alföldi Faiskolások Egyesülete elnökétől a megtisztelő ajándékot, majd röviden bemutatta a családi kertészet nyolc évtizedes történetét:

Édesapánk, id. Gyenes István aranydiplomás műkertész. Tősgyökeres kecskemétiként 1929-ben alapította a kertészetet a Daróczi köz 5700 nm-es telkén, s a külső kertnek nevezett Kőrösi-hegyen. Egyidejűleg egy virágüzletet is nyitott a város központjában, amely azután még több évtizeden át működött. Már az első, 1934-es Hírös Napok rendezvényen ezüstérmet nyert a dísznövényeivel. A kezdeti időkben termelt klíviával és gerberával rövid időn belül országos hírnevet szerzett. 1984-ben a HUNGEXPO nagydíját is elnyerte.

Mindig nagyon szerette a fiatalokat. Olyan kertészek végeztek a keze alatt, akik később a szakma országosan elismert képviselői váltak. Ilyen Retkes József, a fővárosi nagybani virágpiac igazgatóságának és a szombathelyi kertészszövetkezetnek a vezetője, könyvek, publikációk szerzője, vagy például Magyar Károlyné Mártika, aki a Boldogulás’, később a Magyar-Szovjet Barátság Termelőszövetkezet, végül pedig a Magyar Szárazvirág Kft. vezetője lett. Tavaly az önkormányzat testülete utcát nevezett el édesapámról a Hunyadivárosban, abban a térségben, ahol a kertészkedést kezdte. Öten vagyunk testvérek, mindannyian kertészettel foglalkozunk, s a tevékenységünket öt telephelyen mi is ebben a városrészben folytatjuk.

Időközben többfelé szakosodtunk. Mi egynyári és balkonnövényeket termesztünk. László muskátli szaporítóanyagot, dugványokat állít elő. Géza leánderrel foglalkozik. Ferenc kedvence a liliom, s a saját maga által termelt virágokkal kereskedik a piacon. A húgom, Melinda gombakutató, s cikláment és muskátlit termeszt. Utóbbi egyébként mindannyiunk kertészetében nagyszámmal van jelen, s viszonylag egységes áron kínáljuk a kecskeméti vásárlóközönségnek. Édesapánkhoz hasonlóan mi is szívünkön viseljük a jövő kertészeinek kinevelését. A közelmúltban volt nálunk pl. egy egyetemista 16 hetes szakmai gyakorlaton, s most is van két tanulónk a főiskolai karról 12 hetes üzemi gyakorlaton.

A Hírös Kertész Egyesület tagjainak sorában az ország számos kiállításán megjelenünk. Az egyesület nevében már harmadik éve díszítjük a városháza udvarát a már ismert és nagyon látogatott rózsakiállítással. Mondhatni a kezdetektől, már a harmadik alkalom óta vagyunk jelen az Alföldi Faiskolai Napokon, ami a dél-alföldi régió legnagyobb szakmai rendezvénye. Rangja ma már a nagy múltra visszatekintő, Szombathelyen rendezett dunántúli faiskolai börzéjével vetekszik. A Juniperus Parkerdészet által szervezett programnak évről évre közel száz kiállítója van. Vásárlói, látogatói nemcsak az ország különböző részeiből, de a határon túlról is felkeresik. Nagy segítség ez a termelők számára is, hiszen ma már az előállítás mellett az értékesítés területe az, ami a munkánk sikerességét nagyban meghatározza.

Megosztás